Омега-3 и аминокиселините намаляват риска от диабет
Урбанизацията е основна причина за увеличаване на заболяването, показват резултатите от 10-годишно изследване.
Рибата е типичния пример за храна, богата на омега-3 ненаситени мастни киселини. И това се отнася за почти всички видове риба. Дори змиорката, традиционен елемент от кухнята на маорите, може да помогне в борбата с диабета. Според изследователката Мари Бентъп, съдържащите се в змиорката и другата традиционна за маорите рибна храна омега-3 и аминокиселини могат да възпрепятстват развитието на диабет от втори тип (стадий, изискващ инсулинови инжекции).
В хода на изследването, продължило 10 години, са били наблюдавани две групи хора, болни от диабет. От групата, придържала се към западната кухня, 7 от 10 болни са починали преди навършването на 70 години. В групата, придържала се към традиционната храна за региона не е била регистрирана смъртност, а двама от болните са отпразнували своя 80-годишен юбилей, съобщава Би Би Си.
Анкетата, проведена от Бентън сред маорите, потвърждава предположението, че урбанизацията е основна причина за нарастване броя на страдащите от диабет от втори тип в света.