Витамин С е по-полезен в естествената храна
Винаги предпочитайте портокалите пред таблетките, съветват специалисти.
dieti.info
четете още в dieti.info
Ако трябва да избирате между портокали и витамин С на таблетки, купете си портокали, препоръчват италиански специалисти.
Отдавна е известно, че витамин С служи особено успешно за надеждна зашита срещу скорбут и настинка, но плодовете, съдържащи този витамин както и много други полезни вещества, са и мощни антиоксиданти, които предотвратяват увреждането на клетъчната ДНК. Тяхната липса в храната води до генетични проблеми, а кървящите венци са само най-очевидния признак за недостиг на витамин С.
Серена Гуарниери от Университета на Милано заедно с нейните сътрудници са изследвали защитните и профилактични свойства на витамин С на прах и на таблетки и са ги съпоставили с действието на съдържащия се в плодовете витамин. Участниците в експеримента, разделени на три групи, са получавали съответно разтворен във вода витамин С, чаша пресен портокалов сок и подсладена вода. В чашите със сок и подсладена вода се е съдържали 150 мг витамин С.
“Резултатите показват, че ако имате възможност за избор, винаги предпочитайте плодовия сок пред таблетките. Естествено балансирания състав на храната ще ви донесе и други полезни витамини и минерали. Комплексът от тях е по-полезен за човешкия организъм от произведеното по химичен път”, съветват авторите на изследването, цитирани от
Living
Nutrition.(а)