zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Анемията: болестта, която често пренебрегваме като хремата



Анемията: болестта, която често пренебрегваме като хремата

Възможните сериозни последствия изискват и сериозно отношение.

здраве.bg

И да лекуваме анемията, и да не я лекуваме – тя ще мине. Това е широко разпространено мнение, което обаче е съвсем погрешно.

Думата анемия всъщност означава “без кръв”. Тя не бива да се разбира буквално, т.е. че не ни достига кръв - просто е намалено количеството еритроцити и съдържанието на хемоглобин в нея.

При анемия се наблюдава кислородно гладуване на органите и тъканите и в резултат на това се развива дистрофия. Ако хемоглобинът е намален в кръвта два пъти (до 70-80 г/л), започва дистрофия на сърдечния мускул. Поради кислородния глад в организма се натрупват недоокислени продукти на обмяната на веществата – например млечна киселина.

Какви са причините за анемията

Най-общо те са няколко - от силната загуба на кръв (в следствие на внезапно кръвотечение) до недостиг на определени елементи в кръвта (в следствие на нарушение в кръвообразуването) като недостиг на желязо например (а именно желязото е необходимо за изграждане на хемоглобина на еритроцитите).

Анемията може да възникне и поради разрушаване на кръвта. Този процес може да се дължи на наследственост (например еритроцитите в кръвта са с неправилна форма). Заболяването може да възникне и поради повишеното разрушаване на еритроцитите или недостиг на витамин В12.
В зависимост от причините се диагностицират различни видове анемия, а те са повече от 50. Във всички случаи тя може да има тежки и дори фатални последствия за организма. Затова задължително трябва да бъде консултирана, наблюдавана и лекувана от специалист.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    
 
more news
rss
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.