Полуфабрикатите увеличават риска от рак
dieti.info
четете още в dieti.info
Съвременните диетолози твърдят, че употребата на голямо количество “готова храна” води до ракови образувания при жените. Съвременният човек има все по-малко време да се занимава с готвене. Съответно той не успява да консумира пълноценни ястия с обмислено количество калории и съдържание на захар и скорбяла.
Най-здравословната и пълноценна храна изисква наличието най-вече на зеленчуци и месо, а тяхното приготвяне отнема доста време. Затова в съвременното домакинство се използват все повече полуфабрикати.
Шведски учени са провели изследване, в което са участвали 64 500 души. Изводът на специалистите е, че между употребата на висококалоричните продукти от “бързото хранене” и развитието на ракови заболявания специално при жените (рак на матката, гърдата, кожата, задстомашната жлеза) съществува пряка връзка.
Според тях това се дължи на факта, че повишеното съдържание на захар в продуктите на “бързото хранене”, която бързо се натрупва в тъканите и кръвта, води до стимулиране на растежа на раковите клетки.
Изследователите подчертават, че при жените на възраст над 49 години рискът от развитието на рак на гърдата е няколко пъти по-висок в сравнение с по-младите представителки на прекрасния пол, съобщава
BBC.