zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Червеният пипер може да забавя растежа на мастните клетки



Той намалява и концентрацията на мазнини в кръвта.

6 април 2007, здраве.bg

Веществото капсаицин, съдържащо се в червения пипер, може да намали растежа на мастните клетки адипоцити, преустановявайки превръщането на мастните клетки в зрели.
Резултатите от изследването на тайландски учени показва взаимната връзка между капсаицина и намаляването на размера на мастната тъкан и нивото на мазнини в кръвта.
Действието на капсаицина е основано на биохимически сигнал, който включва механизма на апоптоза, програмиращ гибелта на клетките, съобщава BBC.
Капсаицинът е основният компонент на червения пипер и му придава лютивия вкус.

 
добави в:
 
Още по темите:
хранене и диети    изследвания    превенция    любопитно    
 
more news
rss
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.