Салатите намаляват риска от диабет
Всяка храна, която не води пряко до напълняване, би спомогнала, считат специалисти.
3 април 2007, dieti.info
четете още в dieti.info
Преходът от месо и мазни продукти към употребата на повече салати и зеленчуци намалява риска от диабет от втори тип, показват резултатите от изследване на австралийски учени.
Доктор Алисън Ходж (Allison Hodge) от университета в Мелбърн (Австралия) заедно със своите колеги са изучили връзката между хранителните образци и диабета от втори тип. В 4-годишното изследване Melbourne Collaborative Cohort Study са участвали над 36 000 възрастни пациенти. Диабет от втори тип е бил диагностициран при 365 от тях.
Изследователите определят четири хранителни образци, основани на анализа на 123 вида хранителни продукти:
• маргарин и чай (фактор 1),
• салата и зеленчуци (фактор 2),
• месо и други мазни продукти (фактор 3) и
• плодове (фактор 4).
Фактор 1 се асоциира със страната на раждане, но не и с диабет. Учените отбелязват обратна асоциация между фактор 2 и диабета, докато фактор 3 положително се асоциира с това заболяване, а между риска от диабет и фактор 4 не е установена никаква връзка.
“Получените резултати показват, че преходът от хранителния модел, включващ месо и мазни продукти, към употребата на салати и зеленчуци може да намали чувствително риска от развитието на диабет от втори тип”, отбелязват авторите на изследването.
То обаче е фокусирано върху хранителните образци, т.е. групи от храни, а не върху отделни продукти. “Възможно е хранителните предпочитания да имат принос за риска от диабет чрез влиянието си върху масата на тялото, наднорменото тегло и затлъстяването – най-важните рискови фактори за диабет от втори тип”, посочват учените.