През пролетта се изострят хроничните заболявания на стомаха и червата
Няколко препоръки на традиционната медицина.
здраве.bg
... съветва: смесете равни части листа от мента, безсмъртниче, лайка и тревата дяволска уста. Вечерта залейте 2 с.л. от получената смес с 3 чаши гореща вода, поставете капак и оставете съда да престои така през нощта. На следващата сутрин прецедете течността и приемайте отварата 3 пъти дневно 30 минути преди ядене по схемата: 1 месец лечение, 1 почивка.
Анасонът, алоето, глухарчето, калината, червената офика, шипката, боровинките и касисът също помагат за повишаване на киселинността.
Приемайте по 2 с.л. сок от живовлек или по 1/2 чаша топъл сок от зеле 30 минути преди ядене 3 пъти дневно в продължение на един месец.
Повишена киселинност
Препоръчва се употребата на пълномаслено мляко: то намалява стомашната секреция и снабдява организма с всички необходими аминокиселини в оптимално съотношение. Ако го понасяте лошо, добавете в млякото чай и го пийте след ядене. Подходящи са сметаната, изварата, варените, задушени и запечени зеленчуци, всички видове каши (без пшеничните), макаронените изделия, постното месо, рибата и птиците, сладките сортове ябълки, крушите, бананите.
Абсолютно забранени са силните и мазни бульони, суровите зеленчуци, маринованите продукти, пикантните мезета, тестените изделия, черният хляб, сладоледът, студените напитки, алкохолът и цигарите.
Неутрализиращи напитки
Смесват се равни части от цветове на лайка, липа, жълт кантарион и хилядолистник. 1 с.л. от получената смес се накисва в чайник с гореща вода (10-15 минути) и се приема между основните хранения 3 пъти дневно в продължение на един месец. Курсът на лечение може да се повтори след 4-6 седмици.
За намаляване на киселинността се възползвайте от жълтия кантарион, невена, копривата.
Приемайте 2-3 пъти дневно сок от картофи (по 1/2 чаша 30-40 минути преди ядене) или от моркови (1/2 чаша един час преди или 1,5 часа след хранене).(а)