zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Пролетта e време на напрежение за нервната система



Пролетта e време на напрежение за нервната система

Организмът има нужда от повече сън през пролетните месеци.

Няколко начина да се противопоставим на пролетната умора.

здраве.bg

Есента често предизвиква у нас мрачно настроение и недостиг на сили, а пролетта - резки промени в настроението - раздразнителността се сменя с апатия по няколко пъти дневно. Обичайните умствени и физически натоварвания ни се струват непосилни.

Най-добрият начин да се избегне това състояние е да планираме малко отпуска през пролетта. Въпреки че не е прието да се почива точно сега, именно през април човек особено се нуждае от промяна в обстановката.

През ранна пролет организмът ни се нуждае от по-продължителен сън. На тези, които през лятото им стигат 8 часа, сега се нуждаят от 10. Именно безсънието е една от причините за сезонното влошаване на паметта и намаляване на работоспособността. Ако не искате да се превърнете в разсеян човек със зачервени от недоспиване очи:

Здравословното хранене е необходимо за успешната борба със стреса. Включвайте в храната си повече сурови плодове и зеленчуци, орехи, мед. Днес са много популярни билковите чайове от растения-адаптогени – женшен, зелен чай, ехинацея. Те са особено ефективни при нервно изтощение, предизвикано от напрегната умствена дейност.

Силният имунитет също помага срещу стреса. Пролетта е “пик” и на възпалителните и алергични заболявания. През този сезон ние сме особено чувствителни към капризите на природата, толкова непостоянна през март и април – студ, вятър, влага, резки промени в температурите. Опитвайте се да избягвате прекомерното натоварване, търсете разумния баланс между спокойствието и напрежението.

Ако пролетните болести са ви чест спътник, най-добре се обърнете към лекар-имунолог. Почти сигурно е време да започнете приемането и на витамини и минерали. През пролетта организмът се нуждае най-много от витамини А, С, D и фолиева киселина.(а)

вижте още:
- На какво се дължи пролетната отпадналост
- Какви поливитамини да изберем?

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    любопитно    превенция    aлтернативи    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.