Някои плодове увеличават риска от кариес
По правило те съдържат повече органични киселини.
здраве.bg
... в синтеза на белтъчините, мазнините и въглехидратите и регулират минералния обмен.
Плодовете и зеленчуците трябва да се употребяват правилно, като се спазват елементарните правила за безопасност:
• Всичко трябва да има мярка. Дори продължителната употреба на цвекло може да предизвика кариес.
• Зъбите трябва да бъдат предпазени от наднормено количество киселини. Затова разреждайте плодовите сокове с вода и по-добре ги пийте със сламка.
• Стремете се да приемате “кариесни” плодове и зеленчуци по време на основното хранене, а не след ядене или между храненията.
• Не забравяйте за хигиената на устата. След всяко хранене задължително я изплаквайте с преварена вода, дори да сте консумирали безвредния за емайла на зъбите патладжан.
Не си мийте зъбите веднага след употребата на сок, плодове или зеленчуци. Горният слой на емайла леко омеква поради съдържащите се в растителната храна органични киселини и абразивните съставки на пастата за зъби може да навредят.
Ако след употребата на плодове възникват неприятни усещания по венците и зъбите, не отлагайте и веднага потърсете помощта от стоматолог. Своевременно назначените процедури за заздравяване на венците, специализираните зъбни пасти и различните медикаменти ще помогнат да се намали чувствителността на зъбите и ще ги предпазят от разрушаване.(а)