Най-здравословният цвят в храните е оранжевият!
Действието му се дължи на високото съдържание на ликопен в зеленчуците и плодовете с този цвят.
8 март 2007, dieti.info
четете още в dieti.info
Доматите с оранжев цвят са много по-полезни в сравнение с червените и основната причина за това се крие в съдържанието на полезното вещество ликопен, твърдят изследователи от държавния университет на щата Охайо (
Ohio State University).
Ликопенът е силен антиоксидант от групата на каротиноидите, придаващ на плодовете и зеленчуците отличителни ярки цветове. Каротиноидите противодействат на свободните радикали 10 пъти по-силно, отколкото бета-каротинът, а също така възпрепятстват заболяванията от сърдечно-съдови болести и намаляват риска от развитието на ракови образувания.
Лекарите установиха, че при употребата на оранжеви домати, ликопенът се усвоява от организма 2,5 пъти по-ефективно, отколкото при употребата на сочни червени домати.
Този антиоксидант се съдържа в големи количества в дините, грейпфрута, а също в оранжевите плодове и зеленчуци, съобщава inauka.ru.