zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Сексуалните разстройства сигнализират за сериозни заболявания



Сексуалните разстройства сигнализират за сериозни заболявания

Често проблемите в секса са само върхът на айсберга, посочва статия.

здраве.bg

Сексуалните проблеми често имат дълбоки медицински причини и игнорирайки нарушенията в половия живот, понякога рискуваме да не забележим първите признаци на проблеми като сърдечна недостатъчност, депресия и други сериозни заболявания.

За това се съобщава в статия в престижното британското списание The Lancet. Д-р Розмари Басон (Rosemary Basson) и нейните сътрудници от Изследователския център по сексуална медицина във Ванкувър (British Columbia Centre for Sexual Medicine in Vancouver), заедно с екип учени, начело д д-р Уилиброрд Шулц (Willibrord Schultz) от Университетския медицински център в Грьонинген (The University Medical Centre in Groningen, The Netherlands) са анализирали медико-статистическите данни и са открили съществена връзка между сексуалните нарушения и такива болести като диабет, депресия, сърдечна недостатъчност, склероза и болестта на Паркинсон.

Доктор Андрю МакКалох, сексопатолот от New York University Medical Center, който не е участвал в изследването, коментира получените резултати така: ”Оплакването на пациента от импотентност или някаквъ по-малък проблем с потентността може да бъде връх на целия медицински айсберг”. Така например трудностите с ерекцията, характерни за възрастните мъже, са в повечето случаи признак за сърдечни заболявания.

В друго изследване се посочва, че всеки втори мъж, претърпял сърдечна операция, дълго преди хирургическата намеса се е оплаквал от липсата на ерекция и импотентност. Тези оплаквания предопределят средно 60% от кардиологичните операции, смятат авторите на статията.

Диагностицирането на болестта при жените на базата на сексуалните показатели е по-трудно, отколкото при мъжете, но и при тях намаляването на интереса и желанието за секс заедно с някои други отклонения от нормалния полов живот може да бъде признак за хормонални нарушения, бъбречна недостатъчност или диабет.

Доктор МакКалох отбелязва,...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    55+    изследвания    заболявания    
 
more news
rss
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.