Ябълките помагат за запазване на паметта
20 февруари 2007, dieti.info
четете още в dieti.info
Редовната употреба на ябълки и ябълков сок предотвратява разрушаването на клетките на мозъка, водещо до загуба на паметта. Както съобщава прес-службата на програмата на САЩ “Качество и безопасност на хранителните продукти в САЩ” част от Министерството на селското стопанство на страната, до този извод са стигнали американски учени от щата Масачузетс.
В хода на изследването, финансирано от програмата, е била доказана връзката между редовната употреба на ябълков сок и намаленото разрушаване на клетките на главния мозък.
“Съдържащите се в ябълките и ябълковия сок вещества защитават мозъчните клетки от разрушаване, което при нормални условия води до появата на симптоми, подобни на симптомите на болестта на Алцхаймер при хората”, съобщават учените.
Експеримените показват, че препоръчителното дневно количество е поне 2-3 чаши сок или 3-4 ябълки.(а)