Можем ли да предотвратим рака
По-правилно е да се говори за намаляване на риска, твърди публикация.
здраве.bg
... кухина, хранопровода, черния дроб и гърдата.
- Ограничаване на пушената и нитрат-съдържащата храна. В пушената храна се съдържа значително количество канцерогени, а нитрати има най-вече в различните видове колбаси (те често се използват за тяхното оцветяване).
Редовните физически упражнения предпазват от затлъстяване и по този начин способстват за намаляване на развитието на рак.
Спорен е въпросът за ползата от
хранителните добавки. Те без съмнение съдържат микроелементи и растителна целулоза, които предпазват от развитието на рак, но на пазара съществуват и много продукти, за чието противораково действие няма никакви доказателства.
Специалистите препоръчват употребата на следните продукти, притежаващи профилактични свойства по отношение на възникването на рак:
- зеленчуци, съдържащи каротин (най-често такива са жълтите и червените – моркови, домати, репички и т.н.);
- плодове и зеленчуци, съдържащи голямо количество витамин С (цитрусови, киви и други);
- зеле, броколи, карфиол;
- чесън.(а)