Ползата от чая за сърдечно-съдовата система се губи при добавяне на мляко
11 януари 2007, dieti.info
четете още в dieti.info
До този извод стигнаха немските учени от берлинската болница Charity Hospital след провеждането на лабораторни експерименти.
В хода на изследването специалистите под ръководството на професор Верена Стангъл (Verena Stangl) потвърдиха, че употребата на черния чай способства за поддържането на нормално кръвно налягане и защитава от хипертония. Изследователите свързват този ефект със съдържащите се в чая вещества - катехини. Те способстват за образуването на азотен окис, което пък води до разширяване на кръвоносните съдове.
При добавянето на мляко в чая обаче белтъчините (казеини) намаляват концентрацията на катехините в чая и по този начин блокират положителния ефект върху съдовете, съобщават учените в своя статия в
European Journal of Clinical Nutrition.
Според статистическите данни чаят с мляко е любима напитка на много хора, включително на 95% от англичаните.(а)