Какаото възпрепятства появата на високо кръвно
То е полезно за сърдечно-съдовата система като цяло, сочи изследване.
4 януари 2007, здраве.bg
Учени откриха, че какаото съдържа биоактивен компонент, който прави напитката полезна за сърдечно-съдовата система. Това е флавонолът с название минус-епикатехин, който се съдържа също в много плодове и зеленчуци, в зеления чай, червеното вино, а особено богато на това вещество е какаото.
“Новата информация за флавонолите е много важна, защото тя помага да се разбере защо плодовете и зеленчуците са полезни за сърдечно-съдовата система”, смята Карл Кийн, един от авторите на изследването, чиито резултати са публикувания в новия брой на изданието
Living Nutrition.
Предимствата на диетата, богата на флавоноли, учените са изучавали, изследвайки индианците Кун, живеещи в Панама. Представителите на тази националност, живеещи на островите, крайно рядко боледуват от хипертония. Индианците на островите Кун пият обикновено по 3-4 чаши какао дневно.
Извършените наблюдения потвърждават хипотезата за това, че флавонолите на какаото способстват за намаляване на артериалното кръвно налягане.
В друго изследване същите учени са предложили на здрави мъже какао с различно съдържание на флавоноли. Разширение на съдовете (вазодилатация) е била наблюдавана само при тези, които са пили какао с високо съдържание на флавоноли. След това на участниците са били предложени плацебо или напитка, съдържаща само минус-епикатехин. При приемането на минус-епикатехин отново е била констатирана вазодилатация.