Солта e особено вредна за мъжете
Тя увеличава и риска от ракови заболявания, твърди проучване.
21 декември 2006, здраве.bg
Готварската сол наистина трябва да бъде наричана бялата смърт, твърдят японски учени. След продължителни наблюдения и анализи те стигат до извода, че редовната употреба на прекомерно осолени продукти удвоява риска от рак на стомаха, като тази тенденция особено силно се проявява при мъжете, съобщава
АМИ-ТАСС.
В продължение на 11 години японски онколози, финансирани от Министерството на здравеопазването и труда са наблюдавали начина на живот на 40 хиляди японци на средна възраст. Специалистите са отделяли голямо внимание на тяхното хранене, предпочитанията им към определени напитки, както и на вредните навици, непосредствено влияещи върху здравето, като например тютюнопушенето.
Според получените данни, всеки 1 от 500 души, любители на солени продукти, е застрашен от заболяване на рак на стомаха. Това надвишава два пъти показателите, фиксирани сред тези, които се стараят да се въздържат от употребата на сол. От общия брой наблюдавани мъже (около 18 000) раково болните са били 358 души. При жените този показател е 128 (от над 20 000).