zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Смехът наистина е заразен



Причината е в подсъзнателния стремеж на човека да избягва негативните емоции.

15 декември 2006, здраве.bg

Ако видите смеещ се човек, вие задължително ще започнете да се усмихвате или да се смеете и контролирането на този процес е невъзможно, твърдят учени. Наблюдавайки поведението на хората в продължително време, британски специалисти са стигнали до извода, че смехът наистина е заразен без значение какъв точно е неговият източник.
Невропсихологът Софи Скот от Университетския колеж в Лондон (University College London), която дълго време се занимава с изучаването на този въпрос, отбелязва, че хората несъзнателно копират мимиката и гласовите интонации на човека, с когото общуват. Същото се извършва и със смеха, но неговото влияние е много по-силно, тъй като той е позитивен сигнал, твърди екипът от учени под нейното ръководство.
Те са провели експерименти, възпроизвеждайки различни звуци, и едновременно с това са анализирали показанията на енцефалограмите на участниците. “Звуците като смях или победен възглас се възприемат от мозъка като позитивни сигнали, а виковете от уплаха или рев като негативни. Всеки звук получава отклик от кората на главния мозък под формата на някакво движение на лицето, при това откликът на позитивните звуци е много по-силен, отколкото на негативните”. Д-р Скот обяснява този феномен с подсъзнателното желание на човека да избягва негативните емоции.
Учените подчертават, че заразителността на позитивните емоции е важен социален фактор. Те смятат, че в първобитните общества именно смехът е предшествал появата на езиковото общуване и е служел за установяване на контакт между членовете на племето, демонстрирайки единство и позитивно отношение в групата.
“Ние постоянно се “сблъскваме” със смеха, когато с приятели или семейството си гледаме забавно шоу или комедии. Започваме да се смеем заедно със всички, копирайки поведението на членовете от групата, а това ни помага да контактуваме помежду си. Осъзнаването на този факт може да бъде полезно за изграждането на по-здрави връзки във всяка общност, колектив...

 
добави в:
 
Още по темите:
психология    изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.