Ефектът от алфа-липоевата киселина е по-слаб, отколкото се смята
8 декември 2006, здраве.bg
Употребата на алфа-липоева киселина с хранителните продукти или чрез допълнителен прием може да не намали в никаква степен риска от възникването на сърдечно-съдови заболявания, сочат резултатите от изследването FORSE (Flaxseed Oil To Reduse Intermediate Cardiac Endpoints), публикувани в новия брой на
New England Journal of Medicine.
В наблюдаваните от д-р Чарлз Харпър и неговия екип две групи доброволци – едната получавала допълнителни количества алфа-липоева киселина, другата - плацебо, след 2 седмици са наблюдавани едни и същи нива на холестерол на липопротеините с висока плътност (ХС ЛПВП), ХС на липопротеините с ниска плътност (ЛПНП) и триглицеридите (ТГ) са били почти еднакви в двете групи.