Сладките напитки увеличават риска от ракови заболявания
27 ноември 2006, здраве.bg
Употребата на две и повече чаши сладки напитки дневно увеличава 1,5 пъти риска от заболяване от рак на задстомашната жлеза, показват резултатите от изследване, проведено от шведски учени. За хората, страдащи от наднормено тегло, този риска се увеличава 2 пъти, твърдят те в статия от новия брой на
International Journal of Obesity.
В продължение на седем години и половина изследователите са наблюдавали медицинските показатели на 77 000 души с проблемно здраве, на които редовно са провеждани анкети за тяхното хранене.
Резултатите показват, че 131 от тях са се разболяли от рак на задстомашната жлеза. От тях 14% от мъжете и 4% от жените всеки ден в продължение на 7 години са пиели не по-малко от 5 чаши подсладени напитки. Още 13% от заболелите мъже и 7% от жените са приемали дневно по 2 чаши такива напитки.
Получените данни според учените потвърждават факта, че употребата на сладко увеличава риска от развитието на рак на задстомашната жлеза.