Оцветителите и консервантите в храните предизвикват хиперактивност у децата
24 ноември 2006, здраве.bg
Ярките цветове на опаковките несъмнено правят бонбоните и напитките по-атрактивни и привлекателни за децата. Често родителите се поддават на молбите за някое лакомство без да разбират значението на надписите върху етикетите на продуктите.
Британски учени са провели анализ на влиянието на хранителните оцветители и ароматизатори върху поведението на децата. В експеримента са участвали деца на възраст 3-4 години, които в продължение на 1 седмица не са употрябавали храни, съдържащи оцветители и така техният организъм е бил прочистен. През втората седмица половината от децата е употребявала натурален сок, а другата половина - същия сок, но с добавени 45 мг консерванти и 20 мг оцветители (тези дози не са токсични за детския организъм), съобщава
BBC.
Третата седмица от експериманта е била посветена на прочистването на организма от оцветителите, а през четвъртата се е повторила схамата от 2 седмица. По време на целия експеримент родителите внимателно са наблюдавали измененията в поведението на своите деца.
Оказва се, твърдят учените, че сокът с хранителни добавки води до повишаване на агресивността при децата и до намаляване на способността им да се концентрират.
Учените не бързат с окончателните изводи и продължават изследването. Повечето хранителни оцветители и консерванти, съдържащи се храните, не са токсични, но очевидно е необходимо повишено внимание към други страни на техния ефект.