Шоколадът намалява риска от тромбоза
Съдържащите се в него флавоноиди действат подобно на аспирина, сочи изследване.
21 ноември 2006, здраве.bg
Малката всекидневна порция шоколад намалява риска от образуването на тромби. Действието на горчивия шоколад върху кръвта напомня действието на аспирина, твърдят учени от университета “Джон Хопкинс” (
Johns Hopkins University ) в САЩ.
Тромбоцитите са кръвни клетки, които са способни да се прилепват една към друга и да образуват тромби. Прекомерното образуване на тромби може да доведе до инфаркт или инсулт.
Според данните от изследването на специалистите, публикувани в
European Journal of Clinical Nutrition, шоколадът забавя образуването на тромби, най-вероятно защото флавоноидите, съдържащи се в него, влияят на кръвта подобно на аспирина и намаляват съсирването на кръвта.
Авторите на изследването подчертават, че полезни свойства притежава не само шоколадът, но и шоколадовите напитки, но съдържанието на захар и мазнини в тях трябва да е минимално.
Учените препоръчват всеки ден да се приемат по 2 супени лъжици горчив шоколад.(а)
още за плюсовете и минусите на шоколада