Изкуствените плодови киселини са много по-полезни за кожата от самите плодове
2 ноември 2006, здраве.bg
Алфа-хидроксилните киселини (AHA), влизащи в състава на редица съвременни средства за грижа на кожата, се съдържат в много плодове и зеленчуци.
Всички AHA-киселини се съдържат в натуралните продукти: глюконовата - в захарната тръстика, млечната - в доматите и киселото мляко, ябълковата - в ябълките, винената - в гроздето и виното, лимонената - в цитрусовите плодове. Затова често ги наричат плодови киселини.
Специалистите, занимаващи се с козметика, смятат, че плодовите киселини, произведени по химически път, са много по-ефективни от тези, които се съдържат в плодовете, защото не съдържат безполезни (от гледна точка на козметиката) вещества. Затова АНА-киселините се добавят в готовите козметични продукти и се използват за някои специални процедури.
Първоначално те са се прилагали само като основа за повърхностен пилинг на кожата. По-късно учените установяват, че те притежават избелващ ефект, стимулират изработването на колаген и способстват за естественото овлажняване на кожата. Именно тогава плодовите киселини стават основна част от кремовете, лосионите и геловете. Днес те се съдържат в 5 до 10% от козметиката, която купуваме.
Особеност на плодовите киселини е, че те могат да проникват в дълбоките слоеве на кожата - до самата дерма.
Глюконовите киселини са полезни практически за всички видове кожа. Те избелват проблемните участъци, намаляват количеството пъпки и акнето.
Доказано е, че те стимулират обновяването на кожата (за сметка на което се удебелява епидермиса). Само в много редки случаи към тях може да се прояви индивидуална непоносимост, която се изразява в сухота и усещане за стегната кожа, зачервяване или сърбеж.(а)