Вредните вещества в някои храни
здраве.bg
... образувания, в това число и плесента. Най-често микротоксините се срещат в хранителните продукти, направени от зърнени култури и орехи. Тези вредни вещества могат да са причина за ракови заболявания и цироза на черния дроб, а също за отслабване на имунитета.
- Нитрати
Нитратите не се отнасят към канцерогените, но опитите с животни показват, че нитрозамините, които се формират от нитратите и нитритити в стомаха, водят до появата и развитието на ракови заболявания.
Нитрати обикновено се добавят в месото, за да се удължи срока на годност.
Те могат да се срещнат и в натурални хранителни продукти - в спанака, цвеклото, зърнените култури и ряпата. Тези продукти не трябва да се приемат в големи количества от децата, защото киселинността в техния стомах е по-малка и организмът не може да се справя с голямо количество нитрати.(а)