Българските яйца и птичи продукти са безопасни за консумация
здраве.bg
Националната ветеринарномедицинска служба е взела всички мерки за недопускане на птичи грип в страната, увери на пресконференция генералният директор на службата д-р Жеко Байчев, предаде www.actualno.com
Мерките включват недопускане на птици през границата от страни, в които има птичи грип.
До момента у нас няма открити нисковирулентни щамове и при първите съмнения за наличие на болестта обществеността ще бъде уведомена, заяви той. Според д-р Байчев не трябва да се създава паника по отношение консумацията на птичи продукти и яйца и българското производство трябва да бъде предпочитано.
Специалистите припомниха още, че при 70 градусова термична обработка на месото и яйцата няма опасност от зараза с болестта.
Регистрираните заболявания на хора за сега са само в страни от Източна Азия и са причинени от непосредствен контакт с болни птици, каза д-р Богдан Петрунов, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Не са регистрирани случаи на предаването на болестта от човек на човек и няма категорични данни за прехвърляне на инфекцията от птиците към хората, посочи той.
Всички ваксини срещу птичи грип към момента са във фаза на разработване или изпробване и този период ще продължи още поне няколко месеца.
На българският пазар се предлагат антивирусни препарати, които засега са най-доброто възможно средство за облекчаване симптомите при евентуална грипна инфекция.