Зеленчуците, а не плодовете пазят мозъка от остаряване
25 октомври 2006, здраве.bg
Зеленчуците помагат на възрастните да съхранят по-дълго пълноценните функции на мозъка си, докато плодовете не е действат по този начин, твърди изследване, публикувано в октомврийския брой на списание
Neurology.
Според изнесените данни, при хората, които всекидневно ядат зеленчуци, дегенеративните процеси в мозъка намаляват с до 40%.
Главното обяснение на специалистите за разликата в този аспект между плодовете и зеленчуците е, че последните (особено тези със зелен цвят) съдържат по-големи количества витамин Е – един от основните антиоксиданти, както и това, че именно зеленчуците най-често се консумират едновременно с различни продукти, съдържащи мазнини, като по този начин намаляват вредата от тях.
Учените препоръчват всеки ден в храната да бъдат включвани поне 2-3 броя зеленчуци: “Много по-просто е за хората да спазват препоръката да ядат един или друг вид храна, отколкото да бъдат съветвани какво количество от едно или друго вещество би било полезно за тях”.(а)