За да кашляте по-малко - яжте повече шоколад
24 октомври 2006, здраве.bg
Шоколадът съдържа вещества, притежаващи силно изразен противокашличен ефект, който превъзхожда дори някои от класическите медикаменти, прилагани в лечението на
кашлицата. Това е заключението на британски учени от Университетския колеж в Лондон (
University College London).
Опитите показват, че теоброминът, съдържащ се в шоколада, при прилагане в качеството на средство за кашлица действа няколко пъти по-ефективно, отколкото смятания по традиция за най-ефективен препарат кодеинът.
Освен това, теоброминът, за разлика от другите препарати за кашлица, практически няма странични влияния върху сърдечно-съдовата и нервната система. Механизмът на неговото действие е свързан не с потискане на центъра в главния мозък, който е отговорен за
кашлицата, а с понижаване активността на блуждаещ нерв, който предава информацията от рецепторите на дихателните пътища към мозъка.(а)