Червеното вино помага да се преживее инсулта
здраве.bg
Веществото, което се съдържа в голямо количество в червеното вино, помага за оцеляването на клетките на главния мозък при инсулт, твърдят американски учени от Университета Джон Хопкинс (
Johns Hopkins University).
Ресвератолът е биологически активно вещество, което се съдържа в зрънцата и люспите на червеното грозде и неговата концентрация значително се увеличава при процесите на ферментация.
При изкуствено провокиран инсулт областта на поражение на главния мозък при опитните животни, получаващи като добавка ресвератол, се е намалявала средно с 40% в сравнение с останалите животни, които са били хранени само с обичайната храна.
Силвиан Дор, координатор на проекта смята, че ресвератолът притежава способността да активизира белтъчината хемоксидаза, предпазваща мозъчните клетки от погубното действие на свободните радикали.
На учените им предстои да определят дозата вино, която би могла да донесе максимална полза при минимум негативно въздействие, свързано с употребата на алкохолни напитки.