Ядките предпазват артериите от негативния ефект на мазнините
здраве.bg
Редовната консумация на различни видове ядки намалява вероятността в резултат на консумираните с други храни мазнини да се натрупват по стените на артериите, твърди ново научно изследване, чиито резултати са публикувани в специализираното издание
Journal of
the American College of Cardiology.
Проведеното в Барселона, Испания проучване показва, че при консумация на храна, съдържаща голямо количество мазнини, в организма възникват химични реакции, които улесняват отлагането им по стените на кръвоносните съдове и съответното им стесняване.
“Яжте поне по една шепа ядки дневно, за да използвате този техен положителен ефект върху артериите”, съветва д-р Емилио Рос, ръководител на проекта, “зехтинът, за който мнозина смятат, че е също толкова полезен, всъщност няма това действие”.