Солта не е толкова страшна
Ново мащабно изследване показва, че тя дори предпазва от сърдечно-съдови и други заболявания .
здраве.bg
Много отдавна сред хората се е разпространило мнението, че солта е едва ли не “бялата смърт”. Нови данни обаче показват, че само твърде високото съдържание на тази подправка в храната може да бъде опасно за здравето. В мащабното изследване, проведено в продължение на 17 години, са участвали 11 хиляди души. Въпреки разпространеното мнение, че повишената употреба на сол може да предизвика сърдечен пристъп или инсулт, данните от проучването, публикувани в новия брой на
American Journal of Public Health показват нещо съвсем различно. Анализирайки събраната информация, специалистите твърдят, че по-голямата употреба на натриев хлорид дори намалява риска от сърдечно-съдови и други заболявания.
Учените отбелязват, че недостигът от сол или захар превъзбужда вкусовите рецептори на езика, предизвиквайки лъжливо чувство за глад: “Нашият организъм дневно се нуждае от 1 ч.л. сол, но не си заслужава да преживяваме за всеки погълнат грам сол в повече. Много от продуктите, които ежедневно употребяваме са с по-голямо съдържание на натрий - бързоразмразяващите се полуфабрикати, консервираните супи и ястия, хамбургерите”.
Според учените не е съвсем вярно и твърдението, че “бялата смърт” задържа водата в организма, повишава кръвното налягане и усложнява работата на бъбреците: “Това е валидно само при многократно превишаване на минималната норма сол при наличието на заболявания на сърцето и бъбреците”. Тази норма е в размер на 6 грама дневно, като е жизнено необходима за човешкия организъм, защото без нея ще се наруши работата на клетките.
Предишно изследване, целящо да определи кои народности използват най-много сол, показва, че монголците са на първо място в света- те солят дори чая. Оказва се обаче, че при тях
хипертонията се среща по-рядко, отколкото при другите народи, ограничаващи се в употребата на сол.
Според американските учени солта всъщност е опасна само за тези, които са генетично предразположени към хипертония.(а)