Плодовата захар има отношение към надебеляването
19 декември 2005, здраве.bg
Фруктозата – захар, която се съдържа в плодовете, меда и някои подсладители, използвани широко в много храни, може би “подвежда” организма и създава фалшиво усещане за глад, съобщиха специалисти, публикували своето изследване в декемврийския брой на Nature Clinical Practice Nephrology.
Тази констатация може да обясни защо много хора, които са предимно на плодова диета, не само не отслабват, но и наддават тегло.
Учените от Университета на Флорида са установили, че фруктозата е част от биохимичната верига от реакции, която води до надебеляване и причинява други характеристики на метаболитния синдром – предшественик на диабет от ІІ тип.
При направените опити с животни те са доказали, че при намаляване употребата на фруктоза започва процес на намаляване на теглото, спадане нивото на триглицеридите в кръвта и на кръвното налягане.