Храненето: къде е златната среда
Разбира се, всичко опира до мярката, но как да открием своята.
здраве.bg
Колкото и полезна да е една храна, тя трябва да се употребява с мярка. Например изварата, която е особено богат източник на хранителни вещества, трябва да се ограничава до 100 г дневно. В противен случай в организма, и особено в костите, започва да се натрупва прекалено количество калций.
Това на практика се отнася за всички хранителни продукти. При нормално хранене, трябва да се стремим към следния баланс: белтъчини – 13%, въглехидрати – 57% и мазнини – 30%.
В количество това е приблизително равно на 90-100 г белтъчини, 250-400 г въглехидрати и 90 г мазнини.
Ако се стремим да отслабнем, основна задача трябва да бъде пропорционалното! намаляване на количествата. Затова и специалистите препоръчват на хората с наднормено тегло на първо място да ограничават количеството храна, а не да гладуват – чувството за глад е враг №1 на отслабващия.
Ако все пак изпитвате глад, най-добре е да го задоволите в въглехидрати – например няколко бонбона.
Както и във всичко останало навикът е определящ – когато тялото привикне към новия хранителен режим и той стане всекидневие, организмът вече няма да иска повече храна. Тогава и малките отклонения, като тези по празниците, няма да носят вреда.(а)