Кренвиршите и шунката увеличават риска от рак на стомаха
7 август 2006, здраве.bg
Употребата на продукти от преработено месо, в частност беконът, кренвиршите, саламите и шунката увеличават риска от развитие на рак на стомаха, съобщава
Journal of the National Cancer Institute.
Учените от Каролинския институт (
Karolinska Institute) в Стокхолм са анализирали 15 изследвания, посветени на тази тема, в които са взели участие 4704 души.
Установено е, че при увеличаване на потреблението на продукти от преработено месо с 30 г в денонощието рискът от развитие на рак на стомаха нараства с 15 до 38%.
Според учените, повишеният риск може да бъде свързан с добавянето на нитрати в тези продукти, но и с въздействието на токсичните вещества, образуващи се при обработването на месото.
Според статистика, ракът на стомаха заема четвърто място по разпространение сред онкологичните заболявания и второ място сред причините за смъртността при онкологично болните.