Запечената и приготвената на грил риба предпазва от аритмия
При пържената риба този ефект липсва, посочва изследване.
1 август 2006, здраве.bg
Рибата тон и другите видове мазна риба, запечени или приготвени на грил, способстват за поддържането на нормален сърдечен ритъм, смятат изследователите от Харвардското медицинско училище
Harvard Medical School .
Учени под ръководството на Дариуш Мозафариан (Dariush Mozaffarian) са изследвали взаимовръзката между употребата на риба (богата на омега-3 мастни киселини) и характера на измененията на електрокардиограмата (ЕКГ).
В изследването, започнато още през 1989-1990 година, са взели участие повече от 5000 души на възраст над 65 години. Доброволците са били интервюирани във връзка с начина на приготвяне на рибата, която те консумират, като периодично на всички е направена ЕКГ.
Резултатите, публикувани в
Journal of the American College of Cardiology, показват, че приготвената на грил или запечена риба (най-вече тон и други по-мазни видове риба) способстват за забавянето на сърдечния ритъм и за нормализирането на редица показатели за електрическата активност на сърцето.
Благоприятният ефект е особено забележим при хората, които употребяват рибни ястия минимум 1-2 пъти седмично.
Употребата на риба, пържена в мазнина, в частност и рибните сандвичи от заведенията за бързо хранене, не оказват влияние върху сърдечния ритъм, съобщава Мозафариан.
Според учените, полезното действие на запечената риба и рибата, приготвена на грил, е свързано с влиянието на омега-3 мастните киселини. Изследването потвърждава и данните за това, че пържената риба не е източник на тези вещества.