Болното гърло не е типично само за зимата заболяване
Таблетките за смучене облекчават симптомите на кашлицата.
или как да се храним, когато болките не искат да отминат.
здраве.bg
Лечението на простуденото гърло трябва да започне с диета - храната, която поемаме, оказва термично и химическо въздействие на лигавицата.
Още преди векове лекарите са знаели, че определен тип храна има благотворно влияние при кашлица. Придворният лекар на френския крал Луй XV е лекувал кашлица със сурови яйца, знахарите във Фландрия са съветвали простудилите се да пият разтопена мас, а най-широко разпространеното във Франция лечение е било с топъл птичи бульон с червено вино.
Препоръките на лекарите също дават “храна” за въображението - всеки може сам да си приготви ястие по собствен вкус. Просто трябва да се спазват
някои правила: храненето трябва да става на малки порции и да се предпочитат смлените или нарязаните на ситно продукти.
-
Зеленчуково пюре, супите и киселите се смятат за идеална храна за
болното гърло.
-
Лютивото, соленото и киселото трябва задължително да се избягват.
Много важно е също болният да приема колкото се може
повече течности. Те овлажняват лигавицата и “смиват” остатъците от разрушените клетки или токсичните вещества, които се отделят от микроорганизмите.
Мнозина правят
грешката да се опитват да намалят болката с гореща напитка, чиято температура се доближава до точката на кипене. Това не е правилно: трябва да се приема топла, но не гореща течност.
Напитките трябва да са алкални или с неутрална pH (силно киселата среда способства за размножаването на микроорганизмите). Това може да бъде
вода, чай, какао.
Соковете от цитрусови плодове не се препоръчват - те създават благоприятни условия за дейността на “вредните” бактерии. Задължително трябва да се спрат газираните напитки.
Специалистите препоръчват гърлото да се изплаква минимум 5-6 пъти дневно. Топлите запарки не само отстраняват налепите от микроорганизми и токсини, но и облекчават процеса на гълтане.
Ако нямате под ръка никакво лекарство, в чаша топла вода може да се разтвори 1/3 ч.л. сол, като с получената...