zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Изгорили сте се. Какво да направите?



Изгарянията, дори наглед малките, могат да имат непредвидими последици.

4 юли 2006, здраве.bg

В първоначалния момент всички изгаряния са стерилни - нали те възникват от въздействието на висока температура. След това обаче върху изгорената кожа се появяват признаци на възпаление. Изгарянето се превръща в рана, отворена за всякакви микроби.
Често това, което според някои “съветници” става за облекчаване на болката на изгореното място, може да стане източник на инфекция.
Най-ефективното средство при всяко изгаряне е охлаждане на изгорената повърхност. Използвайте всичко, което ви е под ръка: студена вода, сняг, лед от хладилника, замразен продукт, но желателно да е в опаковка. Студът спира нежелателните процеси. Изгорените тъкани като че ли попадат в състояние на анабиоза. Болката също за известно време притихва.
След първите стъпки изгореното място се обработва в съответствие със степента на изгаряне. Признаци за изгаряне от първа степен са лекото зачервяване или малката подутина на кожата. Трябва да се обработят с разтвор на калиев перманганат. Ако площта на изгарянето не е голяма, може да се ограничим с това. Но в противен случай трябва да нанесем мехлем против изгаряне или обработим мястото с аерозол 3-4 пъти дневно. Желателно е в домашната си аптечка да имаме пантенол или друг мехлем, който да предпази по-дълбоките слоеве на кожата от проникване на изгарянето.
През лятото най-голямото количество изгаряния, разбира се, са от слънцето. Първа помощ при тези изгаряния е отново максималното охлаждане. За това ще помогне и водата в морето или пък една изпита чаша айран или студена вода. При слънчевите изгаряния не трябва да се използват течности, съдържащи спирт. Много хора смятат, че като натрият нараненото място с одеколон всичко ще мине. Това е заблуда. Одеколонът, т.е. спиртът предизвиква още по-голямо раздразване на кожата.
Ако имате изгаряне от втора степен, то като правило е съпроводено с образуването на водни мехури. Тънката кожичка на мехура не трябва да се премахва в никакъв случай. Повърхността под нея е много болезнена. Само със стерилен инструмент...

 
добави в:
 
Още по темите:
хигиена    превенция    деца    любопитно    
 
more news
rss
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.