Кафето намалява риска от диабет
Този негов ефект не е свързан с наличието или липсата на кофеин.
30 юни 2006, здраве.bg
И “нормалното” кафе и това без кофеин препятстват развитието на захарен диабет от ІІ тип, твърди 11-годишно изследване на учени от Университета на Минесота (
University of Minnesota), публикувано в новия брой на
Archives of Internal Medicine.
Специалистите стигат до този извод след обобщаване на данни от 28 000 души, най-вече жени в менопауза. От тях става ясно, че над половината доброволци пият от 1 до 3 чаши кафе дневно, почти 2800 – над 6 чаши, а само 6159 пият по една чаша дневно или изобщо не употребяват тонизиращата напитка.
След обработка на данните е установено, че при хората, употребяващи над 6 чаши кафе дневно 22% по-рядко развиват захарен диабет от ІІ тип. При употребяващите същото количество кафе без кофеин този процент е още по-висок – 33.
От последния факт, специалистите правят извода, че защитното действие на напитката не е свързано с кофеина, а с други негови компоненти. Все още не е ясно кой или кои от тях са причина за този ефект от кафето, но американските учени предполагат, че ако те бъдат изолирани и се установи точния механизъм на действие, може да бъде разработен принципно нов медикамент, предпазващ от развитие на захарен диабет от ІІ тип.