zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Раждането на момче увеличава риска от последващ спонтанен аборт



здраве.bg

Жените, родили момчета след своята първа бременност, страдат по-често от аборти при следваща, отколкото жените, родили момичета. Това съобщават в своя доклад учените от Университета в Копенхаген (University of Copenhagen) на конференцията на Европейското общество по ембриология и репродукция на човека в Прага.

В тяхното изследване са участвали 305 жени, чиято първа бременност е завършила успешно с раждане, а следващите 3 бременности - с аборти. 184 от жените (60%) са имали синове, докато в популацията като цяло се раждат 51% момчета, отбелязват изследователите.

Резултатите се тълкуват като доказателство, че при жените, чието първо дете е момче, вероятността от износване на второто дете е с 63% по-ниска, отколкото при майките на момичета. Това съотношение според събраната информация не се променя дори след провеждане на лечение.

Според учените, мъжките гени могат да провокират у някои жени имунни реакции, които възпрепятстват износването на следващото дете. Ръководителят на изследването, доктор Хенриета Нилсен (Henrietta Nielsen) твърди, че “22 години след раждането на момче в кръвта на майката може да се открият имунни клетки, насочени срещу клетките, бележещи мъжкото начало”.

Пример за това явление е присаждането на костен мозък на мъже от жени - майки на момчета. Тези случаи, като правило завършват с отхвърляне на трансплантата, подчертават учените.

Според Нилсен, имунната реакция, насочена срещи плода от мъжки пол, постепенно нараства и започва да се разпространява и върху момичетата. Резултат от това са постоянните аборти и неспособността да се роди дете при жените над определена възраст, които вече са майки.

Според статистиката, това се наблюдава при 1% от жените, а при 1/3 от тях абортите са развиват след раждането на първото дете.
Дефекти в имунната система, свързани с бременността, за щастие, се срещат рядко. Повечето жени раждат момчета...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
9 месеца    изследвания    секс и здраве    
 
more news
rss
 
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.