В САЩ започна кампания срещу готварската сол
21 юни 2006, здраве.bg
Американската медицинска асоциация (АМА -
American Medical Association) започна кампания, насочена срещу намаляването 2 пъти на съдържанието на готварска сол във всички полуфабрикати и готови хранителни продукти, продавани на територията на страната.
Едно от изискванията на АМА е върху етикетите на хранителните да бъде посочено точното съдържание на сол. Върху опаковките с високо съдържание на сол (хот-дог, бързо приготвящи се супи, пица, чийзбургери и т.н.) трябва да има предупреждение за опасността, която те носят за здравето.
Според сега действащите препоръки, ежедневната употреба на натрий не трябва да надвишава 2300 мг дневно (по-малко от 1 ч.л.). АМА подчертава, че средният американец употребява от 4000 до 6000 мг натрий дневно.
Завишеното количество натрий е свързано с повишеният риск от хипертония и други сърдечно-съдови заболявания.
Повече от 30% от възрастните американци страдат от повишено кръвно налягане, а сърдечните заболявания са главната причина за смъртност в САЩ.