Диабетът е фактор за риска от рак
Наличието на диабет увеличава риска от злокачествено заболяване с 30%, смятат специалисти.
9 юни 2006, здраве.bg
Диабетът повишава риска от развитието на различни злокачествени образувания, включително рак на органите на храносмилателния тракт, се казва в резултатите от мащабно изследване, проведено от корейски учени от Университета Йонсей (Yonsei University) в Сеул.
Това е първото подобно проучване, в което подробно са изучени конкретните механизми на въздействието на захарния диабет върху развитието на раковите образувания.
Диабетът често е свързан с друго заболяване, което се характеризира с нарушения в обмяната на веществата - затлъстяването. Само по себе си то е фактор на риска от развитието на рак. Високото ниво на захар в кръвта на много пациенти, въпреки наднорменото им тегло, свидетелства за лош контрол върху заболяването. Именно такива ситуации се разглеждат от учените като фактор за риска от рак.
Корейските специалисти в продължение на 10 години са изследвали повече от 1,29 милиона мъже и жени на възраст от 30 до 95 години. Приблизително 5% от пациентите в началото на изследването са били с диабет. През тези 10 години от различни ракови образувания са починали 26 473 пациенти. “Наличието на диабет увеличава вероятността от развитие на рак с 30%”, твърдят учените, като че най-висок е рискът от рак на задстомашната жлеза, която произвежда инсулина - хормонът, регулиращ съдържанието на захарта в кръвта.
Висок е и риска от рак на черния дроб, хранопровода и дебелото черво.
Специалистите издигат хипотезата, че инсулинът влияе върху скоростта на растежа на клетките. При диабет се наблюдава неадекватно изработване на инсулин, а при рак - неконтролируем растеж и размножаване на клетките.
Профилактиката на диабета е в състояние да намали не само заболеваемостта от него, но и честотата на рака и свързаната с него смъртност. Като най-ефективната профилактика специалистите посочват физическата активност и здравословното хранене.(а)