Храната като... основна опасност за здравето
Наднорменото тегло е само едно от заболяванията, причинявано от неправилното хранене.
здраве.bg
Още древните лекари са забелязали, че хората по различен начин реагират на един и същ хранителен продукт: за едни той може да е от полза, но за други може да се окаже истинска отрова.
Съвременните медицински изследвания потвърждават това твърдение - първопричината за много хронични заболявания, болки в ставите, мигрена, и, разбира се, за наднормено тегло се крие в хранителните продукти.
На всички е известна “класическата”
хранителна алергия с нейните бързо и ярко изразени прояви под формата на кожен обрив, затруднено дишане, отоци. Тя се среща само при 5% от населението. В този случай един или друг продукт се възприема от организма като алерген, т.е. като елемент враждебен на организма. С него се борят антителата.
Съществува и друг тип реакция на организма - това е скритата хранителна алергия или
хранителната непоносимост. На нея са подложени 80% от населението на развитите страни. Нейни последствия са различни заболявания – такива на кожата, храносмилателната и ендокринната система, мигрени, артрити.
Една от най-често срещаната проява на хранителната непоносимост е
наднорменото тегло.
Много хора се борят със своите заболявания без да подозират, че първопричината за тях е храната, която ядат. Хранителната непоносимост - това е биохимична хиперчувствителност към определени видове храна, които нашата имунна система възприема като опасни и ги “атакува” с помощта на антителата - имуноглобулин тип IgG. Образувалите се в резултат на тази атака имунни комплекси се разнасят от кръвотока по целия организъм, нарушавайки неговото нормално функциониране. Хранителната непоносимост е реакция от забавен тип. Тя се нарича също скрита хранителна реакция.
Без специален лабораторен анализ практически е невъзможно да се проследи връзката между употребяваната храна и симптомите на болестта или постепенното прибавяне на тегло.
Една от най-авторитетните и известни в Европа лаборатории - Cambridge Nutritional Science Ltd. вече разработи една от най-точните...