Неправилно приготвените зеленчуци предизвикват кариес
Най-добре е те да се задушават, а не да се пържат.
здраве.bg
За това предупреждават авторите на изследване, публикувано в European Journal of Prosthodontics and Restorative Dentistry.
Учените установили, че при пърженето на зеленчуците в тях значително се увеличава съдържанието на киселини, които оказват разрушително въздействие върху зъбния емайл.
Нивото на киселинност наприготвените по този начин зеленчуци се доближава до киселинността на газираните напитки, за които се знае, че са крайно вредни за здравето на зъбите.
Киселинността може да бъде намалена, ако вместо пържене, ястията се приготвят чрез задушаване.
Извършените от специалистите експерименти показват, че начинът на приготвяне не оказва влияние върху киселинността на доматите и лука, докато при чушките се наблюдава нейното нарастване и при пържене, и при задушаване.
Координаторът на изследването д-р Греъм Чадуик (Graham Chadwick) твърди, че опирайки се на получените резултати, стоматолозите ще могат да дават подходящи препоръки на пациентите за по-успешна борба с кариеса.