zdrave.bg
Остеопороза
»хранене
храненеЗадължително трябва да има представител на всички групи храни при всяко хранене.

Закуска – хляб, сирене, домат, ябълка или грозде.

Обяд – зеленчукова салата, месо, риба или яйца. Или пък парче сирене с филия хляб и салата от домати и краставици. Десертът е добре да бъде плод. Мазнините са нужни за добрата усвояемост на витамините. Затова към салатата е добре да се добави зехтин или олио. Всички животински белтъчни храни като сиренето съдържат т.нар. скрити мазнини. Такива има и в най-постните меса и риби. При приготвянето на ястията също се използват мазнини, но те трябва да бъдат дозирани. Препоръчително е в рамките на деня разнообразието на продукти да не е голямо, за да се получи диетичен характер на менюто. Така организмът ще работи при добър баланс и ще използва оптимално тези вещества.

Вечеря - трябва да е по-лека и да е най-късно в 19 ч. , за да има време да се изразходват приетите калории, защото нощем между 2 и 3 ч. изграждането на мазнините е най-активно.

Всекидневието на съвременния човек се характеризира с ниска физическа активност и свързаните с това неблагоприятни последствия за здравето. Според някои изследвания между 9 и 16% от смъртните случаи се дължат на заболявания дължащи се на обездвижване и заседнал начин на живот. В Европа приблизително 37% от мъжете имат ниска двигателна активност. Ако този процент се намали до 25% смъртните случаи ще намалеят с 3-6%





 
изпишете търсеното на латиница
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.