zdrave.bg
Бременност
»Седмици 5-8
Седмици 5-85-та седмица

За вашето бебе: Ембрионът на бъдещото дете е все още незначителен по размери. Неговите сърце, мозък, гръбначен стълб, мускули и кости тепърва започват да се развиват. Плацентата, която в последствие ще го изхранва и амниотичният сак, който осигурява благоприятна среда за развитие, са също така в процес на образуване.

За бъдещите майки: Вероятността, да не почувствате каквито и да е промени в себе си, е голяма. Някои ранни симптоми на бременността включват:

• гадене,
• „сутрешно” неразположение (въпреки че може да трае през целия ден),
• сърбеж или парене в областта на гърдите,
• увеличаване на ареолите,
• нужда да уринирате по-често,
• и лесна уморяемост.

Препоръки за седмицата: Най-добре е да посетите своя гинеколог възможно най-рано, след като сте открили, че сте бременна. Добрите предродилни грижи са най-добрият начин да се уверите, че и вие и вашето бебе сте добре.

6-та седмица

За вашето бебе: Ембрионът придобива вид на попова лъжичка. Неговите размери се увеличават постепенно. През тази седмица се формират наченките на очите и крайниците и често при проведено ултразвуково изследване може да се усетят сърдечни пулсации. В периода между 17-ия и 56-ия ден на своето развитие ембрионът е особено поддатлив на фактори, които могат да нарушат нормалното му развитие!

За бъдещите майки: Възможно е да сте качили някой килограм, въпреки че ако страдате от сутрешно неразположение, нормално би било да сте леко отслабнали. Сега е моментът, когато започвате да забелязвате известни промени в тялото си: дрехите започват да ви стягат около ханша, вашите бедра и гърди може да се увеличават. При изследване на малкия таз лекарят ви ще забележи промяна в големината на матката.

Препоръки за седмицата: Осигурете си добри пренатални навици – хранете се здравословно и приемайте витамини, специално пригодени за бременни. Приемането на фолиева киселина е изключително важно през този период,...



следва: Седмици 9-12

 
изпишете търсеното на латиница
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.