zdrave.bg
Секс и здраве
»сифилис
сифилисВъведение

Сифилисът е инфекциозно заболяване, предаващо се по полов път. Заразяването може да се извърши през плацентата (от майката към детето) и по битов път.

След проникването в тялото се образува рана (твърд шанкър), която в последствие изчезва, а причинителят на заболяването се разпространява чрез лимфотока по целия организъм. Човек остава с впечатлението, че всичко е преминало (чувства се по-добре), но това усещане е измамно. Ако заболяването не се лекува, неговите симптоми могат ту да изчезват, ту да се проявяват, а на последващ етап започва разрушаване на вътрешните органи, кости, съдове и т.н.

Сифилисът е заболяване, което днес лесно се поддава на лечение и може да се излекува докрай (ако не е започнало разрушаването на вътрешните органи).

При съмнения за сифилис трябва незабавно да се потърси помощта на венеролог, който ще направи необходимите изследвания и ще назначи съответното лечение.

Какво представлява

Съществуват няколко теории за възникване на болестта – според едното схващане тя е пренесена в Новия свят от Европа, според други е обратното.

Възбудител на болестта е подвижният микроорганизъм с название бледна трепонема. Това название тя е получила заради факта, че обичайните оцветители за бактерии практически не могат да оцветят нейното тънко спираловидно тяло.

Пътища на заразяване

Причинителят на сифилиса се чувства добре в организма, а извън него умира, тъй като не издържа на изсушаване и резки промени в температурата. Затова заразяването със сифилис може да стане само при пряк (като правило полов) контакт с болен. Затова и главният рисков фактор е безразборният полов живот.

Сифилисът може да се предава по време на бременност от майката на детето, а това означава, че рисков фактор може да бъде и инфекция в организма на майката. Този път на предаване се нарича вертикален.

Съществува и битов път – възбудителят попада в организма чрез мръсни ръце или предмети, но този тип заразяване се среща доста...




 
изпишете търсеното на латиница
 
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.