Фруктозамин
Трайната хипергликемия води до неензимно свързване на глюкозата със серумни белтъци (албумин, хемоглобина на еритроцитите, фибриноген, колаген, фактори на съсирването, някои ензими и др.)
Неензимното гликиране на аминогрупите на циркулиращите белтъци протича подобно на хемоглобина: образуване на алдимин (лабилна Шифова база), превръщане по Amadori до образуване на стабилен кетоамин (фруктозамин).
Всички гликирани серумни протеини се означават с общото название фруктозамин. Мониторирането на фруктозамина показва средното ниво на глюкозата за предходен период от 2 до 3 седмици, тъй като продължителността на живота на серумните протеини е 14-21 дни.
Показания за изследване: при новооткрити диабетици, при промяна в терапията на диабетно болни, при нестабилен диабет, при бременност, при критични състояния за обмяната на веществата при диабетно болни (инфекция, травми, оперативна намеса), за амбулаторен контрол при диабет от тип 1.
Биологичен материал: кръв.
Референтни граници: 220-285 µmol/l, средно около 240 µmol/l
Диабетът е компенсиран при стойности до 350 µmol/l, а над 350 µmol/l - декомпенсиран.
Фалшиво ниски стойности могат да се наблюдават при понижени серумни белтъци или при повишена загуба на белтъци.