zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

10 довода срещу рязкото отслабване



10 довода срещу рязкото отслабване

Бързото сваляне на килограми не е препоръчително, а и не дава добър резултат.

здраве.bg

... кръвта и отделят в нея естрогени. Затова липсата на мастна тъкан намалява шансовете за успешна овулация.

5. Увеличава се риска от остеопороза

Мастната тъкан води до натрупване на витамини А, D, К и Е. При силно намаляване на мастните клетки концентрацията на тези важни витамини рязко спада и това може да има опасни последствия. Намаляването на телесната маса се съпровожда и с едновременно намаляване на костната тъкан: недостигът на витамин D води до омекване на костите и остеопороза. Мастните клетки участват в обмена на витамините от група В, които са особено важни за сърдечно-съдовата система и преработват холестерола във фолиева киселина, необходима за износването на детето.

6. Ще отслабне имунитетът

Това е твърде вероятно, ако спазвате т.нар. моно диети, които “гарантират” намаляване на теглото с до 10 кг за седмица. Еднообразното хранене (ябълки, домати, мляко или цитрусови плодове) води до недостиг на хранителни вещества в организма. То намалява имунитета и провокира появата на анемия.

7. Ще възникне ацетонемия

При гладуване в организма постъпва по-малко глюкоза. Съответно мазнините стават алтернативен източник на енергия. Те започват да се разпадат на мастни киселини, които след това се раздробяват на кетонови тела. От прекомерното количество на тези продукти в гладуващия организъм се развива ацетонемия (симптом – човек започва силно да мирише на ацетон). А ацетонът е силно отровно вещество, което влошава работата на всички органи и системи в организма.

8. Ще се понижи тонуса на кожата

Това е възможно при рязко отслабване с помощта на различни таблетки, чайове и хранителни добавки. Обема на кожата се намалява значително по-бавно в сравнение с обема на тялото и след известно време се появяват “излишни” участъци, които се сбръчкват или увисват.

9. Може да се стигне до обезводняване

Това е резултат най-често от “мързеливото” отслабване. Теглото, които се губи в резултат на диуретично или слабително...

 
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    хранене и диети    
 
more news
rss
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.