Умственият труд провокира преяждането
По време на умствена дейност мозъкът изразходва много глюкоза, която бързо се опитва да възстанови.
8 септември 2008, здраве.bg
Трудът, в който преобладава умствената дейност, стимулира употребата на калорична храна, независимо от това че организмът не изразходва големи количества енергия. Това е мнението на канадски учени, публикувано в новия брой на списанието Psychosomatic Medicine.
“Фактът, че умственият труд води до излишно високо потребление на калории и ниска физическа активност, може да е обяснение за истинската епидемия от затлъстяване, обхванала най-развитите страни”, коментира ръководителят на изследването Жан-Филип Шапу (Jean-Philippe Chaput) от Университета на Квебек.
Канадските учени са измерили количеството употребявани калории у едни и същи хора след три варианта на активност – след сън, след четене и конспектиране и след попълване на компютърни тестове за паметта и вниманието. Всяко от заниманията е траяло по 45 мин.. След това е имало почивка, по време на която на всички е било разрешено на ядат каквото и колкото им се иска.
В резултат на експеримента е станало ясно, че най-малко калории хората са поглъщали след сън. След четенето и коспектирането те са консумирали средно по 203 калории, а след компютърните тестове – по 253.
Замерването на нивото на глюкоза в кръвта е показало най-големи отклонения при същия тип дейност.
Според учените, по време на умствена дейност мозъкът е способен да изразходва само глюкоза и заради това организмът взема мерки за бързото й възстановяване. Но вместо да балансира нейното количество на основата на вътрешните запаси, той стимулира приемането на висококалорична храна.(а)