Някои зеленчуци атакуват раковите клетки
Най-полезни са цветното зеле и лютите чушки, твърдят американски онколози.
13 април 2006, здраве.bg
В безкрайната борба с рака учените откриха още ефективни средства извън традиционните медикаменти – някои видове.
В току-що публикуван документ Американската асоциация за изследване на рака определя като основни противоракови средства цветното зеле и лютивите сортове чушки.
Според данни, изнесени от фармаколога Шивендра Сингк (Shivendra Singh) от Университета в Питсбърг карфиолът, обикновеното зеле и броколите позволяват да се контролират рака на простатата и подстомашната жлеза, както и на яйчниците. Активните вещества, съдържащи се в тези хранителни продукти, според ученият подтикват раковите клетки към самоизяждане, т.е. те започват сами да се унищожават.
Разбира се, за болните от различни злокачествени образувания употребата на посочените растителни продукти не изключват в никакъв случай приложението на традиционните методи на химиотерапия и оперативно лечение на рака.