Препеченото месо може да предизвика рак на простатата
5 април 2006, здраве.bg
Веществото, което се образува при печенето и пърженето на месото, е способно да предизвика злокачествени образувания в простатата. До този извод стигат американски изследователи от Университета Джон Хопкинс след поредица от експерименти.
Според учените полученото от тях експериментално потвърждение на канцерогенните свойства на прегореното месо обяснява високата честота на ракови заболявания на простатата при хора, употребяващи всекидневно месо в значителни количества.
Канцерогенните свойства на веществото, известно под названието PhlP (1-метил-6-фенилимидазо[4,5b]пиридин), образуващо се при печенето или пърженето на месото, са добре известни на учените. Установено е, че това съединение може да предизвиква рак на млечната жлеза и на червата.
Изследователската група от Университета Джон Хопкинс под ръководството на д-р Анжело Де Марко в продължение на няколко седмици е смесвала PhlP с храната, давана на опитни животни. При последващото изучаване на вътрешните им органи са били наблюдавани многобройни генетични мутации в червата, далака и простатата.
Според учените това доказва, че PhlP спомага както за образуването, така и за растежа и разпространяването на злокачествени образувания в простатата.
Специалистите не могат да се ангажират с препоръчително максимално количество PhlP, което да бъде определено като безвредно, тъй като концентрацията на това вредно вещество зависи много от начина на приготвяне на месото.