Ментата – и подправка, и билка
Ментата е сред най-популярните в традиционната ни медицина билки, но все повече се употребява още в козметиката и кулинарията.
21 май 2013, здраве.bg
... спазмите с стомаха. Отварата нормализира храносмилането, понижава отделянето на газове и тежестта в стомашно-чревния тракт. Действа най-добре ако се приема по 1/3 чаша преди ядене.
• Чаят от мента стимулира секрецията на жлъчка (в комбинация с корени от глухарче се препоръчва при захарен диабет) и подпомага усвояването на мазната храна.
• Разтриването на гърдите с крем, съдържащ мента, облекчава дишането.
• Ментата нормализира сърдечния ритъм, помага при тахикардия, стенокардия и аритмия. При високо кръвно народната медицина препоръчва настойка от мента, валериана и лайка.
Ако приемате хомеопатични лекарства, трябва да бъдете внимателни: ментата понижава тяхната ефективност, а в някои случаи напълно блокира действието им.
Ментовото масло не се препоръчва за употреба от бременни и кърмещи.
Своят аромат ментата дължи на ментола. Той се съдържа в маслото, получавано от листата на растението. В състава на билката влизат още различни органични съединения (най-вече киселини), дъбилни вещества, флавоноиди (антиоксиданти) и микроелементи.